21/01/2013
Als men spreekt van de ideale wijntemperatuur bedoelt men bijna altijd de ideale wijntemperatuur om de wijn te drinken. Echter is ook nog een bewaartemperatuur. Deze temperatuur is bijzonder belangrijk om de wijnen lekker rustig te laten rijpen. Hoe vaak komt het niet voor dat u in het café, restaurant of bij vrienden en familie een rood wijntje krijgt aangeboden die zo koud is dat de vullingen u uit de kiezen vliegen? Deze wijn wordt bijvoorbeeld bewaard in een koude keuken of in een koude voorraadkast. Het meest kwalijke van deze “vergissing” is dat de bijzondere en unieke smaak van de wijnen verloren gaat. Ook een wit wijntje verliest alle karakter wanneer deze te warm wordt voorgezet. Om deze vervelende voorvallen te voorkomen zijn er tegenwoordig vele soorten manieren om uw wijn op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Het meest ideale is uiteraard een wijnkelder. Dat is echter niet voor iedereen of ieder huis weggelegd. Maar zelfs een kelder hoeft niet perse geschikt te zijn voor het rijpen van de wijnen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de luchtvochtigheid, een slechte luchtcirculatie en te grote en snelle temperatuurverschillen. In deze gevallen is een wijnkoelkast de ideale en perfecte oplossing. Deze wijnkoelkasten zijn handmatig in te stellen op de ideale temperatuur (grofweg tussen de 6 °C en 20 °C). Zo bent u altijd verzekerd van een rood of wit wijntje, dat perfect van temperatuur is en derhalve uitstekend zal smaken. Afhankelijk van uw eigen smaak uiteraard!