De geschiedenis van de koelkast

Stel je een leven voor zonder koelkast; dat betekent geen ijskoud biertje, beleg voor op brood of andere lekkernijen die koud kunnen worden bewaard. Stel je voor dat je elke dag naar supermarkt moet om boodschappen te doen. Geen koelkast betekent ook dat er geen mogelijkheid is om je geliefde blij te maken met een mooie bos verse bloemen. Veel mensen beseffen dan ook niet hoe het leven eruit zou zien als de koelkast nooit was uitgevonden.

Het ijshuis en kelders

Vroeger was het bewaren van voedsel niet zo makkelijk. Eeuwen geleden maakten mensen gebruik van ijshuizen en kelders; die volgestopt werden met sneeuw en ijs om het voedsel zo lang mogelijk vers te houden. IJs werd aangeleverd via boten, wat een erg moeilijk proces was, omdat het grotendeels al was gesmolten bij aankomst.

IJskast; houten doos

De eerste stappen tussen het ondergronds bewaren en de moderne koelkast werden gezet in de 19e eeuw. Het begon met houten dozen welke aan de binnenkant bekleed waren met tin of zink en gevuld met zaagsel, zeewier en andere materialen om smelten van het ijs te vertragen. Lekbakken, geplaatst aan de onderzijde, vingen het gesmolten water op en de bakken moesten dagelijks worden geleegd. Deze ijskasten wonnen snel aan populariteit in de Verenigde Staten. Helaas kwam hierdoor al snel in de zomermaanden een ijstekort waardoor vele mensen met een niet werkzame ijskast kwamen te zitten.

De elektrische koelkast

De eerste elektrische koelkasten voor huishoudelijk gebruik kwamen in 1911 op de markt. Deze koelkasten werden geproduceerd door General Electric en werden verkocht voor een prijs van $1,000-. Dit bedrag is ongeveer twee keer zoveel als dat een auto in die tijd kostte. Omdat massaproductie nog niet mogelijk was, was de prijs voor deze koelkast extreem hoog en alleen bestemd voor de rijken.

In de jaren ‘20 gebruikten de meeste koelkasten giftige gassen als koelmiddel. Na een aantal dodelijke ongelukken, door lekkage, gingen drie grote bedrijven; General Motors, DuPont en Frigidaire met elkaar in zee om hier een oplossing voor te vinden. De oplossing die hierop werd gevonden was Freon. Freon is kleurloos, reukloos, niet brandbaar en het meest belangrijk; niet giftig. Tegenwoordig mag Freon niet meer gebruikt worden in koelkasten omdat dit de ozonlaag aantast.

Gedurende de jaren ‘40 werden de koelkasten meer betaalbaar voor armere gezinnen en de ijskast/box verdween dan ook snel uit het straatbeeld. Ook een nieuwe koeltechniek werd in deze tijd ontwikkelt door Albert Einstein. Deze techniek was geruisloos, heeft geen bewegende delen en werkt zonder elektriciteit. Einstein verkocht dit patent aan Electrolux. Het duurde dan ook niet lang voordat koelkasten met deze techniek (absorptie) in massaproductie gingen. Einstein gebruikte het geld, wat hij hiermee verdiende, voor de financiering van het Manhatten Project, een zeer geheime operatie waarmee de Verenigde Staten de atoombom ontwikkelde. Deze koeltechniek; de absorptietechniek, wordt tegenwoordig nog veel gebruikt op plekken daar waar geen elektriciteit beschikbaar is, bijvoorbeeld in caravans en boten of waar absolute stilte noodzakelijk is.

Hedendaagse koelkasten

Ieder huishouden heeft tegenwoordig één of meerdere koelkasten en/of vriezers. Deze handige huishoudelijke apparaten worden steeds energiezuiniger en krijgen meer functionaliteiten. Vroeger had je de keuze uit misschien twee formaten koelkasten en/of vrieskisten. Vandaag de dag zijn ze verkrijgbaar in alle denkbare formaten. Koelkasten voor één blikje drinken tot grote koelkasten van 600 liter. In het topsegment van de koelkasten vind je koelkasten met ingebouwde ijsblokjesmachines, touchscreens, tv’s en koelkasten die via sensoren vastleggen wanneer u de deur uit stapt. Zodat de vriezer en/of koelkast in de eco-stand springt, wat het stroomverbruik erg ten goede komt.

Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)