De inwoners van het Spaanse stadje Galdakao hebben wel een heel bijzonder straatbeeld ontwikkeld. Dit kleine plaatsje met een populatie van 29.000 inwoners is een nieuw initiatief gestart om voedselverspilling tegen te gaan. Zo hebben ze een solidariteitskoelkast op de stoep gezet waar iedereen bij mag komen.

Het originele idee is niet zozeer om hongersnood tegen te gaan, maar eerder om voedselverspilling te voorkomen. Vele particulieren en bedrijven leveren hun voedselresten af bij de genoemde koelkast in plaats van deze weg te gooien. Vervolgens kan iedereen die er dan behoefte aan heeft een hapje komen halen bij de koelkast. Na 7 weken was er al tussen de 200 en 300 kilo aan eten verzameld. Vrijwilligers houden de boel in de gaten om ervoor te zorgen dat er geen snel bedervende etenswaren in de koelkast terecht komen of dat het eten te lang bewaard wordt. In de praktijk is dit echter enigszins overbodig, de koelkast wordt namelijk elke dag leeggeplunderd door hongerige mensen. Het project is zelfs al zodanig succesvol dat 400 kilometer verderop, in het plaatsje Murcia, een tweede solidariteitskoelkast geplaatst wordt om dit succes te evenaren.

Een goed idee schijnt het dus geweest te zijn. Een koelkast kan dan ook voor de nodige verfrissing zorgen wanneer u dit nodig heeft. Dit geld zeker voor warme plaatsen als Galdakao, maar ook in Nederland moet u etensverspilling voorkomen. Kijk daarom gerust eens rond op onze site, misschien vindt u wel een die bij u past.

    28-07-2015 00:00