09/11/2016

Een overvolle vriesvak en niet genoeg ruimte om uw spullen erin te plaatsen? We hebben het allemaal wel meegemaakt. een kleine vriezer kan het u al stukken makkelijker maken door u meer ruimte te geven om uw spullen in te vriezen terwijl het weinig ruimte inneemt. Maar heeft u zich niet eens afgevraagd hoe een vriezer eigenlijk werkt. En vooral hoe zon kleine vriezer toch zo goed werkt ongeacht zijn grootte. Dat gaan we vandaag uitleggen.

Normale elektrische vriezers koelen tot ongeveer -20/-25°C , terwijl de omgeving temperatuur meestal rond de 20°C  zit. Dat is al gauw een verschil van 40°C . Hoe zorgt een vriezer ervoor om zo koud te blijven ongeacht de extreme temperatuur verschil.

Eerst kijken we naar de koeltechniek die wordt gebruikt, en meeste vriezers gebruiken compressorkoeling. Dit is niet zonder redenen, compressor koelkasten zijn erg krachtig en zijn niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Compressorkoeling is zo geavanceerd geworden dat de koelkast door middel van een thermostaat vanzelf uitschakelt wanneer het zijn gewenste temperatuur bereikt. De werking van compressor koeling gaat als volgt: de koelvloeistof wordt verdampt waardoor er warme lucht uit de koelkast wordt ontrokken en koude lucht overblijft. De warme damp wordt verplaatst naar de spiralen achter de vriezer waar de warmte uit de spiralen naar buiten straalt en het koelmiddel afkoelt.

Doordat de koeltechniek goed is doorontwikkelt hebben we nu vriezers die weinig geluid maken en toch erg koud kunnen worden zonder dat ze veel energie vereisen. Veel van onze vriezers in onze voorraad hebben een energie label A door de goed ontwikkelde koel techniek. Mocht u nog een oude vriezer hebben dan is er een grote kans dat deze vele malen meer energie verbruikt dan deze moderne vriezers. Het kan u dan ook een paar euro’s per jaar besparen aan energie kosten mocht u op zoek zijn naar een nieuwe vriezer.