02/03/2015

Het vervangen van koelkast is goed voor uw energierekening en is beter voor het milieu. Meer dan 5 miljoen Nederlandse koelkasten zijn zeven jaar of ouder. Dit is ruim 50%! Toch is het handig om uw koelkast optijd te vervangen omdat de nieuwere modellen zuiniger zijn dan de oudere koelkasten. Een koelkast met A+++ is tot 60% zuiniger dan oudere exemplaren. Afhankelijk van uw type koelkast kan het  bedrag oplopen tot € 150,-  en dat scheelt behoorlijk op uw energierekening.
‘Maar wanneer moet je koelkast dan vervangen?’ Is nu natuurlijk de vraag. Het bespaart kosten en energie als je na 7 jaar gebruik je koelkast vervangt. Wanneer je de koelkast vervangt is het handig om het te vervangen naar een A+++ label. Het verschil tussen een A+ en een A+++ model scheelt al behoorlijk. De A+ koelkast gebruikt al twee keer zoveel energie als de A+++ koelkast. Ook is het handig om een koelkast te kopen die niet te groot is als je ook gewoon een minicooler kunt kopen.
Nog een paar tips om geld te besparen op uw koelkast:

 1. Goed plaatsen en instellen van de koelkast of vriezer
  Zet uw koelkast niet naast de verwarming of oven, zet de koelkast recht en zorg dat het rooster aan de achterkant van de koelkast vrij blijft. Wanneer dit niet het geval is verhoogt dat het energieverbruik.

 2. Doe de oude tweede koelkast de deur uit als u deze niet veel gebruikt.
  Wanneer u een oude koelkast met een hoog energieverbruik niet gebruikt, doe hem dan weg. Deze sleurpt namelijk energie.

 3. Vraag advies bij de aankoop van uw nieuwe koelkast of vriezer
  Laat u altijd adviseren over het gebruik van de koelkast, dit kan namelijk flink besparen.

 4. Gebruik van de koelkast
  Schakel de koelkast uit als u op vakantie bent of een tijd weg gaat. Ook is het handig om een product te laten ontdooien in de koelkast omdat de koelkast gebruik maakt van de kou van het product.

 5. Onderhoud de koelkast of vriezer goed
  Ontdooi de koelkast regelmatig, ijs in de koelkast verhoogt het gebruik. Er zijn ook koelkasten die automatisch ontdooien, dit kost meer maar het scheelt u moeite. Het is ook goed om de koelkast aan de achterkant regelmatig af te stoffen om de warmte door het rooster goed te laten doorstromen. Ook is het goed om de rubberen sluitingen in de deur te checken want als deze niet goed zijn dan lekt er koude lucht weg.